U bent hier: Home  »  blog

Innovatie wordt bereikt door authentieke mensen

Hink,stap,SPRING! Wat klinkt dat kinderlijk eenvoudig. En voor een kind is het leven vaak kinderlijk eenvoudig. Een kind huppelt en danst door het leven, maakt intuïtief keuzes, ontdekt wat er buiten de gebaande paden is en leeft in het moment. Waarom verliezen we dat vermogen als we ouder worden?Foto Hink,stap,SPRING!

Terminale serieusheid

Wist je dat we op ons vijfde het meest creatief zijn? Dan zijn we nog puur, speels, avontuurlijk en verwonderd over de wereld om ons heen. Op 8-jarige leeftijd is onze creativiteit al gehalveerd. Op ons 43’ste verkeren we in een staat van terminale serieusheid. Dit verhaal komt uit een filmpje van De Vrije Denkers. Voor mij is het een oproep tot authenticiteit.

Authenticiteit

Authentieke mensen zijn vitale mensen. Zij leven naar wie ze zijn. Zij weten wat hen drijft en staan open voor de wereld om hen heen. Omdat ze de moed hebben om eerlijk naar zichzelf te kijken, naar hun behoeften, ambities, emoties en overtuigingen. En daar gaat het vaak mis. Veel mensen kijken pas eerlijk naar zichzelf als zekerheden, zoals werk, gezondheid of relaties, wegvallen. Pas dan komen ze weer in contact met hun authentieke kern, hun drijfveren en ambities.   

Emoties

Veel mensen luisteren niet naar datgene wat hun emoties hen vertellen. Ze leven graag van het ene blijde moment naar het volgende. Terwijl iedereen in het leven in meer of mindere mate wordt geconfronteerd met gebeurtenissen of gesprekken die ons boos, verdrietig of angstig maken. Als we niet de rust nemen om die emoties onder ogen te komen en te delen met de mensen om ons heen, dan verbinden we daar geen keuzes aan. Daarmee doen we onszelf tekort, omdat het ten koste gaat van onze vitaliteit. En daarmee doen we de organisatie waarvoor we werken te kort.

Vitale en wendbare medewerkers

Bedrijven en organisaties weten dat de tijd waarin we leven vraagt om vitale en wendbare medewerkers, die flexibel kunnen reageren op de snel veranderende vraag van klanten. Daarom is de aandacht voor vitaliteit in veel organisaties toegenomen, maar vaak in de vorm van gezonde voeding, beweging en leren omgaan met stress. Hoewel dit prima interventies zijn, gaan ze voorbij aan de kern van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van mensen.

Betekenis geven

Openheid naar jezelf en anderen, juist ook over de minder leuke gebeurtenissen in het leven, is cruciaal om werkelijk vitaal en duurzaam inzetbaar te zijn en blijven. Die openheid hebben we nodig om betekenis te kunnen geven aan datgene wat we meemaken in het leven. En in die betekenisgeving ontwikkelen we ons tot autonome en vitale mensen. Pas dan kunnen we ons verbinden aan en duurzaam inzetten voor de missie en visie van een organisatie, die aansluit bij onze drijfveren.

Hink,stap,SPRING!

Naast mijn studie naar vitaliteit heeft mijn eigen levensloop grote invloed gehad op mijn visie op vitaliteit. Deze winter besloot ik mijn visie te delen in de vorm van een boek: Hink,stap,SPRING!, verhalen over vitaliteit en duurzaam organiseren. Ik vertel in dit boek hoe mijn inzichten opgedaan tijdens mijn studies, werkervaring en levensloop mijn visie hebben gevormd. Omdat ik geloof in de kracht van delen van authentieke verhalen.

Daarnaast interviewde ik koplopers uit het bedrijfsleven, MKB, lokale overheid en non-profit organisaties. HR managers en changeagents nemen je mee in de holacratie van Voys Telecom, de wereld van AFAS software, beschreven in hun boek De sekte van Leusden, de werknemers coöperatie Gewoondoen en vele andere verhalen. Inspirerende en openhartige betogen van mensen en organisaties met lef!

 

Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek via heelnederlandleest.nl Ik hoop dat de verhalen jou inspireren tot een verdere aanscherping van jouw kijk op vitaliteit en vervolgens aanzetten tot handelen.

Wil jij jouw verhaal ook delen met anderen? Of heb je vragen? ‘Stuur me een berichtje en ik neem contact met je op!

 
 


Copyright © WorkHeroes 2015 | Privacy Verklaring | Cookies
Design & development by: Timeless Design
x